Resum de la jornada “Lluites socials i panafricanisme avui dia”

El dissabte 17 de juny es va celebrar a la Lleialtat Santsenca la jornada sobre “Lluites socials i panafricanisme avui dia: Thomas Sankara, 40 anys després”, organitzada des de la Fundació Neus Català i amb la participació d’altres col·lectius com Poble Íntegre, Le Balai Citoyen, SOS Racisme i Associació Catalana per la Pau.

Hem començat amb el documental “Procés Sankara: la victòria de qui persevera”, dirigit per Àlex Verdejo. Aquest film narra el judici a dotze persones per tretze assassinats que es van produir a Burkina Faso després del cop d’estat del 15 d’octubre de 1987, que va posar fi a la Revolució Democràtica i Popular. Una de les persones assassinades era el del president del país i revolucionari comunista Thomas Sankara. Àlex Verdejo també és membre de Poble Íntegre, un espai de difusió dels moviments socials de Burkina Faso, així com de les idees del procés revolucionari d’aquest país.

Hem comptat també amb la intervenció de Nebon Babou Bassono, membre de Le Balai Citoyen. Le Balai Citoyen és un moviment social burkinès amb l’objectiu de convertir el país en una societat justa dins d’un estat democràtic i de dret. És, per tant, un moviment d’oposició política al dictador Blaise Compaoré, responsable de la mort de Sankara i que es va proclamar president del país el mateix dia del seu assassinat.

Posteriorment, Sylvie Luzala ha parlat sobre la lluita per la salut en context de guerra al Congo. Luzala és una periodista i defensora dels Drets Humans de la República Democràtica del Congo que està amenaçada pel seu activisme. Forma part de l’organització Etoile du Sud, una entitat congolesa que lluita per al dret a la salut, els drets de les dones i la construcció de la pau, així com contra la violència sexual. Aquesta ONG ha rebut diverses amenaces i intimidacions per part de diversos actors de l’estat congolès i Luzala ha estat detinguda múltiples vegades. Actualment, és l’Associació Catalana per la Pau que l’acull i l’acompanya durant sis mesos.

Per últim, en una taula rodona els diversos ponents han intercanviat visions i idees de les lluites d’ambdós països. Hi ha participat també Cheikh Drame, president de SOS Racisme, associació fundada el 1989 que treballa per als drets humans i per a abolir totes les formes de violència racista i de desigualtat. Actuen a través de l’atenció i la denúncia, oferint atenció legal i psicosocial. També ho fan mitjançant la incidència política per a impulsar polítiques públiques que caminin cap a la justícia social i, finalment, a través la sensibilització i formació per a conscienciar i aconseguir el canvi social.

Contact us

Fill in the form below or give us a call and we'll contact you. We endeavour to answer all enquiries within 24 hours on business days.