La Fundació Neus Català al MUME

El darrer 30 de juny es va presentar la Fundació al Museu Memorial de l’Exili amb l’objectiu de reivindicar la vida i la lluita de Català en un context de crisi i de creixement de l’extrema dreta. L’acte va comptar amb la participació del director del MUME en Miquel Aguirre, en Ricard Ribera, president de la Fundació, l’Elisenda Belenguer, historiadora i biògrafa de la Neus Català, dues persones destacades de la memòria democràtica, en Henri Farreny, president de l’AAGEF-FFI 66 i en Nicolas García, alcalde d’Elna, així mateix va assistir l’Anna Camposampiero, militant de Rifondazione Comunista i membre del Partit de l’Esquerra Europea.

La figura de Neus Català i Pallejà no és casual i menys si es té en compte l’actual context de crisi econòmica, social, ecològica així com el perillós avenç de l’extrema dreta global. El seu llegat simbolitza la militància constant i la lluita contra el franquisme i el nazisme i volen recordar el seu llegat a través de quatre vessants principals: la lluita antifeixista, la cultura per la pau, la lluita feminista i la militància comunista.

L’objectiu de la Fundació és reivindicar la vida i la lluita de Neus Català en un context de crisi i de creixement de l’extrema dreta. L’ens, impulsat per Esquerra Unida i Alternativa i Comunistes de Catalunya, pretén ser espai de trobada i de creació i divulgació de pensament crític per a les esquerres més àmplies del país.

Per tal d’assolir els objectius descrits, la Fundació compta amb 3 grans eixos de treball:

  • Memòria democràtica i lluita antifeixista: recollir i difondre el llegat de Neus Català i de les persones que han combatut el feixisme, defensat a les classes subalternes i han lluitat per un món nou.
  • Espai per a les idees: promoure l’anàlisi, la formació i la difusió de les idees emancipadores posant especial atenció a la lluita de classes, a la perspectiva feminista, a la crisi ecològica, a la solidaritat internacionalista i als valors republicans.
  • Anàlisi de les necessitats de país: construir un espai de trobada per a analitzar les necessitats i reptes de l’esquerra catalana per respondre a les necessitats de la classe treballadora i els sectors populars del país.

La Fundació compta d’un Patronat format, entre d’altres, per Margarita i Lluís Català així com la seva biògrafa, Elisenda Berenguer. Al Consell Assessor en són membres figures com Xavier Domènech, Mary Nash, David Fernández, Joan Tardà, Pilar Aymerich, entre d’altres.

30 de juny de 2023

 

Acte realitzat amb el suport de:

Contact us

Fill in the form below or give us a call and we'll contact you. We endeavour to answer all enquiries within 24 hours on business days.