Qui som

La Fundació Neus Català vol reivindicar el llegat de Neus Català i de tota una generació de persones que dedicaren la seva vida a fer front al feixisme i a organitzar la lluita per l’emancipació dels treballadors i treballadores. La figura de Neus Català i Pallejà no només simbolitza la militància constant i la lluita contra el franquisme i el nazisme -havent-ne patit en primera persona les conseqüències més ferotges-, sinó que la seva experiència representa també l’aprenentatge polític, social i humà d’aquelles persones que ens han precedit en la lluita.

Neus Català fou una militant comunista incansable i modèlica tota la seva vida. En un moment en el qual el capitalisme mostra la seva cara més fosca, situant-nos en una greu crisi econòmica, social i ecològica, i en què l’avenç de l’extrema dreta és un perill real, es fa més necessari que mai recuperar el llegat de Neus Català. Parlar-ne i reivindicar-la ha de servir per recuperar la seva figura en diversos aspectes: la Neus i la lluita contra el feixisme, la Neus i la cultura per la pau, la Neus i la lluita feminista i, com no podria ser d’una altra manera, la Neus i la militància comunista. Català fou una persona compromesa amb la classe treballadora i el poble de Catalunya, fent bandera dels valors republicans i de l’anhel per un món nou.

La Fundació Neus Català segueix el treball de la fins ara coneguda com a Fundació l’Alternativa i recull, també, l’herència de les fundacions Pere Ardiaca i Revolució Democràtica. La Fundació Neus Català és impulsada per Comunistes de Catalunya i Esquerra Unida i Alternativa, amb la voluntat explícita de ser un espai obert, per la trobada i el diàleg, per crear pensament crític i emancipador.

Patronat i Consell Assessor

Més informació

Objectius i eixos de treball

La Fundació Neus Català té per objectiu reivindicar la vida i lluita de Neus Català i ser un espai de trobada per a la creació de pensament crític i emancipador.

Per poder avançar en l’acompliment de l’objectiu, la Fundació compta amb diferents eixos de treball:

  • Memòria democràtica i lluita antifeixista: recollir i difondre el llegat de Neus Català i de les persones que han combatut el feixisme, defensat a les classes subalternes i han lluitat per un món nou.
  • Espai per a les idees: promoure l’anàlisi, la formació i la difusió de les idees emancipadores posant especial atenció a la lluita de classes, a la perspectiva feminista, a la crisi ecològica i als valors republicans.
  • Anàlisi de les necessitats de país: construir un espai de trobada per a analitzar les necessitats i reptes de l’esquerra catalana per respondre a les necessitats de la classe treballadora i els sectors populars del país.
  • Preservar la documentació significativa del Partit dels Comunistes de Catalunya, Comunistes de Catalunya i Esquerra Unida i Alternativa.
  • Potenciar l’esport popular: acompanyar al creixement de l’esport popular, a través d’una cursa lligada als valors democràtics i memorialístics, fugint de dinàmiques mercantilistes o individualistes.

Transparència

Estatuts

La Fundació Neus Català està regida
pels nostres Estatuts.

Informes de fiscalització del Tribunal de Cuentas