En els últims anys han sigut diversos els lluitadors imprescindibles que ens han deixat. Entre aquestes persones, destaca Neus Català i Pallejà, morta el 13 d’abril de 2019. Ella formà part d’una generació de lluitadores amb qui sempre estarem en deute per haver protagonitzat la lluita contra el feixisme i el nazisme, havent-ne patit en primera persona les conseqüències més ferotges.
Nascuda l’any 1915 als Guiamets, a la comarca del Priorat, Neus Català ben aviat s’implicà a les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya. Després, un cop perduda la Guerra Civil Espanyola, marxà cap a França on s’incorporà a la Resistència contra el nazisme, fet pel qual va ser capturada i deportada al camp de concentració de Ravensbrück. Després de la derrota del nazisme i el feixisme, visqué a França fins a la mort de Franco, on ja va iniciar la tasca de recuperar la memòria de les víctimes del nazisme. Amb el seu retorn a Catalunya, milità en el PSUC i posteriorment formà part de la fundació del Partit dels Comunistes de Catalunya, on treballà activament. Militant del PCC primer i de Comunistes de Catalunya després, Neus Català i Pallejà formà part d’Esquerra Unida i Alternativa.
Neus Català fou una militant incansable i modèlica tota la seva vida. Per aquest fet rebé multitud de reconeixements, com la Creu de Guerra amb Palmes i la Creu de la França lliure, condecoracions a l’heroisme en el combat contra l’ocupació nazi; la Creu de Sant Jordi i la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya; la Medalla d’Or al Mèrit Cívic de l’Ajuntament de Barcelona i, també, el premi de Catalana de l’any 2006.
Amb el suport de |
Llibre
“Neus Català, memòria i lluita” d’Elisenda Belenguer és una biografia autoritzada de la Neus Català. Publicada l’any 2006 per la Fundació Pere Ardiaca (de la qual la Fundació Neus Català en recull el llegat) i l’editorial deBarris, explica de primera mà el testimoni vital de la Neus.
El llibre “Neus Català, memòria i lluita” va ser presentat a l’Ateneu Barcelonès l’1 de març de 2007, en un acte organitzat per la Fundació Pere Ardiaca. L’autora del llibre, la historiadora i biògrafa Elisenda Belenguer, va presentar el llibre acompanyada de Neus Català. A més, l’acte també va comptar amb intevencions de Mercè Civit, diputada del PCC al Parlament de Catalunya, Anna Sallés, historiadora i membre de l’Amical de Ravensbrück, Marta Selva, presidenta de l’Institut Català de les Dones, i Celestino Sánchez, president de la Fundació Pere Ardiaca.
Llegeix el discurs de l’autora, Elisenda Belenguer, i el discurs de Celestino Sánchez, president de la Fundació Pere Ardiaca.
Arxiu fotogràfic
L’arxiu fotogràfic de la Neus Català constitueix un important fons documental d’imatges per a la recuperació de la memòria històrica de Catalunya i Europa del segle XX.
És al mateix temps un recull personal, una mirada a la nostra història més recent i el resultat de l’acompanyament a la persona de la Neus Català en la seva lluita pel manteniment i transmissió de la memòria democràtica.