Lina Òdena va néixer l’any 1911 a Barcelona. De petita, va anar a l’escola fins als onze o dotze anys i ajudava al negoci familiar. A principis dels 30 es va afiliar a la Unió General de Treballadors, on comença a relacionar-se amb comunistes. Mesos després de la proclamació de la Segona República s’afilia a la Joventut Comunista, on va conèixer a la Margarida Abril. Va tenir un paper molt destacat en l’organització de la joventut, tant políticament com cultural.

Després d’una estada formativa a Moscou, on va estudiar a l’escola marxista-Leninista, va tornar a Catalunya i va col·laborar en la formació del Partit Comunista de Catalunya. El 1934 va ser detinguda per la seva participació en els fets d’octubre. Posteriorment, va passar una temporada a Madrid, on va treballar amb Dolores Ibarruri, acompanyant-la en la campanya del Front Popular. Després de la victòria de les esquerres en les eleccions de 1936, Lina Òdena participà de les converses per a la unificació de les diferents joventuts marxistes.

Durant la guerra va ser miliciana a Almeria. Va viatjar a Madrid i a Barcelona per recollir suports per a les milícies, després que el govern el retirés, i va tornar al front. El setembre del 36, amb 25 anys, es va suïcidar per evitar ser detinguda per un control de la Falange.

LLibre:
Lluita de dona
Descarrega

Fotografies:
Veure arxiu fotogràfic aquí