Acte de Presentació de la Fundació Neus Català

La Fundació Neus Català és una eina de país clau per fer front a l’extrema dreta i recuperar la memòria democràtica

El president, Ricard Ribera, assegura que la Fundació neix amb voluntat de recollir el llegat de Neus Català i d’esdevenir un espai de trobada i de reflexió pel conjunt de l’esquerra sobiranista.

A l’acte hi han participat els fills de Neus Català, Margarita i Lluís Català, que han celebrat l’homenatge a la seva mare com un avenç en la lluita per la memòria democràtica.

Els fills de Català i la historiadora i biògrafa Elisenda Belenguer formen part del Patronat; Rosario Cunillera, activista memorialística i filla d’exiliats, és la vicepresidenta de la Fundació.

Aquesta tarda, al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona, s’ha presentat la Fundació Neus Català, impulsada per Comunistes de Catalunya i Esquerra Unida i Alternativa. La data escollida no és gens casual i és que avui fa justament 4 anys de la mort de la lluitadora dels Guiamets.

L’acte ha comptat amb la presència dels fills de Neus Català, Margarita i Lluís Català, i la seva biògrafa, Elisenda Berenguer. Tots tres han celebrat la creació de la Fundació i han coincidit que la figura de Català és més necessària que mai davant el creixement dels discursos d’odi i de les forces antidemocràtiques. Margarida Català ha defensat que “avui no n’hi ha prou amb els homenatges”. “Hem d’explicar la deportació i sobretot els valors que defensaren, perquè la seva lluita no sigui en va. Hem d’actuar i lluitar perquè el neofeixisme segueix present. Encara no hem aconseguit la democràcia i la pau verdaderes”, ha afegit.

La biògrafa Elisenda Berenguer, l’antropòleg Manuel Delgado i el secretari general de Comunistes, Héctor Sánchez, han mantingut un col·loqui moderat per la periodista Laura Aznar, en què han reivindicat la figura de Català com “una de les imprescindibles de Bertol Brecht”, en paraules de Manuel Delgado.

A la presentació també hi han assistit personalitats de la política catalana com Joan Saura, Imma Mayol, Ester Capella, Dolors Sabater, Eulàlia Reguant o Marta Rosique.

Per assolir els objectius, la Fundació Neus Català neix amb un Patronat format, entre d’altres, pels fills i la biògrafa de Català. També en formen part Ricard Ribera, Rosario Cunillera, Nora Sánchez o Joan Lou. Amb la voluntat d’esdevenir un espai per al conjunt del sobiranisme d’esquerres, compten amb un Consell Assessor d’una cinquantena de persones provinents de diferents espais, amb figures com Xavier Domènech, David Fernández o Joan Tardà, provinent de l’activisme polític, i persones d’altres àmbits com la fotògrafa Pilar Aymerich, l’escriptora Antonina Rodrigo, el promotor musical Pere Camps, o Marie France Cabeza, presidenta del Comitè Internacional de Ravensbrück.

Ricard Ribera, president de la Fundació, ha defensat que la figura de Neus Català “simbolitza la militància comunista, modèlica i constant i la lluita contra el franquisme i el nazisme” i és justament per això que considera que “el seu llegat és clau davant el context de múltiples crisis i els perills que representa l’avanç de l’extrema dreta a casa nostra i arreu”.

En aquest sentit, ha assegurat que la Fundació neix per “ser una eina de país clau per fer front a l’extrema dreta” i ha anunciat tres grans eixos de treball. En primer lloc, el foment de la memòria democràtica i lluita antifeixista. “Recollirem i difondrem el llegat de Neus Català i de les persones que han combatut el feixisme, defensat a les classes subalternes i han lluitat per un món nou”, ha sentenciat el president.

En segon lloc, treballaran per esdevenir un espai per a les idees i la lluita cultural a través de la promoció de l’anàlisi, la formació i la difusió de les idees emancipadores. Segons ha detallat Ribera, “posarem especial atenció a la lluita de classes, a la perspectiva feminista, a la crisi ecològica, a la solidaritat internacionalista i als valors republicans”. Finalment, volen que la Fundació sigui un espai des del qual analitzar les necessitats de país “per respondre a les necessitats de la classe treballadora i els sectors populars del país, en clau social i en clau nacional”, tal com ha defensat el president.
L’equip de la Fundació ja està treballant en el fons documental entorn de Neus Català i la difusió d’aquest; a més, les pròximes setmanes realitzaran activitats sobre la figura d’Antonio Gramsci i també sobre urbanisme i marxisme.

 

Amb el suport de:

Contact us

Fill in the form below or give us a call and we'll contact you. We endeavour to answer all enquiries within 24 hours on business days.