Gramsci d’urgència. Comprendre i sentir la realitat per a transformar-la.

Entre els dos-cents cinquanta autors més citats en el món de la literatura de tots els temps, cinc són italians. Un d’ells és Antonio Gramsci. Sobre el filòsof i lluitador comunista sard s’ha acumulat una inesgotable literatura crítica, que avui suma més de vint mil títols en gairebé totes les llengües del món.
El pensament i l’obra de Gramsci van arribar a Catalunya a finals des de finals dels anys cinquanta del segle passat de la mà de Giulia Adinolfi, Manuel Sacristán, Jordi Solé Tura i Francisco Fernández Buey entre d’altres. Gramsci va influir en el pensament de diversos intel·lectuals i polítics de l’esquerra catalana. Així, per exemple, conceptes seus com ara classes subalternes, cultura popular, hegemonia, correlació de forces, filosofia de la pràxi, o el debat sobre els consells obrers, entre d’altres van circular en el debat intel·lectual i polític d’aquells anys.
L’interès per conèixer Gramsci sense filtres s’ha incrementat en els darrers anys. A més dels conceptes i temàtiques esmentats més amunt, en els debats actuals circulen d’altres com: revolució passiva, bloc històric, qüestió meridional, crisi d’hegemonia, crisi orgànica, reforma intel·lectual i moral o filosofia de la praxi. També es debat amb passió sobre la concepció gramsciana de l’estat, o sobre el seu marxisme. Es constata com aquest dispositiu conceptual segueix tenint un enorme interès tant per a les ciències socials, com per a l’acció pràctica de les lluites socials i emancipatòries.
Es tornen a editar les seves obres, s’organitzen congressos, cursos i seminaris com a eines per a conèixer i aprofundir sobre un dispositiu conceptual que Gramsci va haver de construir durament entre 1914 i 1935, en dècades de dura lluita contra la guerra i el feixisme. Es comença a veure que Gramsci a més de ser un clàssic del pensament és un company de lluita, és un contemporani. Volem conèixer Gramsci per a millor sentir comprendre el món gran i terrible en què vivim i que volem transformar.
Per ajudar en aquest procés el Centre d’Estudis de la Unitat Popular, la Fundació Neus Català i l’Associació d’Estudis Gramscians de Catalunya hem organitzat un curs de nou sessions que es desenvoluparà a la Universitat Pompeu Fabra tots els dimarts entre el 9 de maig i el 27 de juny. Volem oferir una aproximació a l’obra i a les idees de l’autor amb l’ajut d’especialistes i estudiosos de la seva obra tant catalans com d’arreu del món.
Centre d’Estudis de la Unitat Popular, Associació d’Estudis Gramscians de Catalunya i la Fundació Neus Català.
Més informació i inscripcions aquí.